Tribitor® został przetestowany w badaniach z udziałem ludzi, z wykorzystaniem rzeczywistych posiłków bogatych w węglowodany.

płatki
makaron
jogurt z muffinem
chrupki z napojem gazowanym

Testy kliniczne* preparatu Tribitor® wykazały redukcję pików poposiłkowej glukozy do 45% i pików insuliny do 38%.

* Podwójnie zaślepiona, randomizowana próba badawcza z kontrolą placebo, badanie krzyżowe. Zażycie preparatu Tribitor® 15 minut przed posiłkiem, pomiar glukozy i insuliny w czasie 125 minut. Mar Mar Investment sp. z o.o.

Piki glikemiczne i insulinowe

Piki glikemiczne i insulinowe

W badaniach klinicznych** wykazano także, że Tribitor® przyjęty 15 minut przed posiłkiem redukuje jego indeks glikemiczny.

** Redukcja indeksu glikemicznego białego chleba po zażyciu preparatu Tribitor® istotna statystycznie (p=0,042); MarMar Investment sp. z o.o.

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Badania* potwierdziły także, że Tribitor® 3-krotnie ogranicza występowanie epizodów poposiłkowej hiperglikemii (czyli sytuacji, w których poziom cukru we krwi spada poniżej poziomu wyjściowego sprzed posiłku i pojawia się apetyt na kolejną słodką przekąskę).

* Podwójnie zaślepiona, randomizowana próba badawcza z kontrolą placebo, badanie krzyżowe. Zażycie preparatu Tribitor® 15 minut przed posiłkiem, pomiar glukozy i insuliny w czasie 125 minut. Mar Mar Investment sp. z o.o.

Receptura Tribitor® bazuje na wysokich dawkach trzech standaryzowanych ekstraktów roślinnych – z białej fasoli, z morwy białej oraz zielonej kawy. Składniki te pochodzą od renomowanych europejskich dostawców i w połączeniu działają kompleksowo – hamują trzy etapy trawienia i wchłaniania węglowodanów.

Schemat działania preparatu Tribitor®

Ekstrakt z białej fasoli hamuje aktywność alfa amylazy trzustkowej odpowiedzialnej za trawienie skrobi (która występuje np. w ryżu, ziemniakach, makaronie). Ekstrakt z białej morwy hamuje głównie aktywność disacharydaz jelitowych, biorących udział w trawieniu dwucukrów (np. sacharozy, czyli stołowego cukru). Natomiast ekstrakt z zielonej kawy hamuje wchłanianie glukozy przez transporter SGLT-1.